Food

Dulciurile copilăriei

Dulciurile copilăriei

Anii 1980-1990

1. Dulciurile copilăriei mele? Ciocolatele străine aduse din România, de către rude sau prieteni de familie. Tăiam câte o bucăţică mică din comoara mea, păstrată bine, să întind plăcerea pe mai multe zile, şi savuram gustul dulciurilor exotice, ce mi se topeau încet pe limbă, care, fireşte, întrecea prin rafinament gustul pâinii cu zahăr - singura opţiune de desert care era din belşug în copilăria mea.

Şi Coca Cola! Ooo, ce bine mirosea şi ce intens! Până şi sticlele golite deja de "nectarul libertăţii" îmi lăsau gura apă. Aroma de Coca Cola din copilărie şi Iaşi nu am mai întâlnit-o nicăieri. Dar pun asta şi pe seama papilelor gustative mult mai sensibile pe-atunci şi efectului de nou. De aş avea aceste dulciuri din abundenţă, probabil nu aş şti să le apreciez. (Tam Tararam)

2. Plombir in the stakanchiki, the крем брюле and berry flavors that one encountered more rarely on the street. (Leo)

3. Безе. (Nado Pavlicheva )

4. Напиток "Фригушор" из автомата с газировкой. (Всеволод Волков)

5. Гоголь-моголь, конфеты из сахара на сковородке, какао в сухом виде. (Кристина)

6. Dulciuri la care aveam acces - pâine cu unt și dulceață, dulciuri la care aveam acces foarte limitat - prajituri Holiday cu marshmallow la mijloc :) (Otilia Vlasov)

7. Жжёный сахар на сковороде и белый хлеб с маслом, посыпанный сахаром. (ElenLain)

8. Вареники с вишней. (Дмитрий)

9. Бабушка пекла в печи пирожки с вишней и babă neagră. А по праздникам делала разноцветное желе. А ещё мама приносила домой сладости и говорила, что они от зайчика. (Таня Булгак)

10. Mompasele - bomboane în cutie de metal, rotunde și foarte mărunte. (Dumitru Sârbu)

11. Pâine udată cu apă și presărată cu zahăr. (Aurica Sârbu)

12. Чернослив, халва, сгущенка, и, о боже, вафельный тортик со сгущёнкой. (Катя Постолатий)

13. Pomadka de la Bucuria (Mihaela Rosca)

14. Sorry dar și pâine era mai gustoasă. (Vladimir Josan)

15. Brânzică (творожок) de la Incomlac cu glazură de ciocolată 😁 și umplutură din lapte condensat (Laura)

16. Prăjitura “Картошка” și pâinea cu unt de ciocolata (Maviscraft)

17. Безе. (Nado Pavlicheva )

18. Напиток "Фригушор" из автомата с газировкой. (Всеволод Волков)

19. Гоголь-моголь, конфеты из сахара на сковородке, какао в сухом виде. (Кристина)

20. Pâine cu zahăr, halva, ciocolată de la magazin Crocodil Ghena, anii 1970 (Mariana Popovici)

21. Prăjîței cu pudră, "băieței" cu dulceață de trandafir în pudră, totul cu pudră 😁,iar pe deal când ne duceam la prășit, bunica lua cozonac uscat și-l udam pur și simplu. Doamne ce bunătate,anume pe deal. (Cristina Musteața)

22. Ooo, țin minte și acum ca aveam vreo 3-4 ani și mama îmi cumpăra uneori niște bomboane în folie violeta, erau așa de bune 😍 nici pân acum nu știu cum se numesc și dacă se mai produc, ca la noi pe piață nu le-am mai văzut. Apoi erau niste трубочки с кремом, care se întâlneam numai la țară, pe timpul Blajinilor)) apoi nana mea mai făcea jeleuri dulci cu smântână, cornulețe din untură cu vișină, iar tata îmi cumpăra înghețată "șiușiulită" - cum îi ziceam eu, pentru că era turnată dintr-un aparat și forma un vârtej, se vindea în piața de la Ciocana. (Alina Flame)

23. Biscuiți de la iepuraș, de la Bucuria (Mihaela Știrbu)

24. Pâinea cu zahăr o înmuiam în apă întâi. Per general: răcușor, bucurel, grilaj, socinic, bastonașe și plăcintă cu cireșe coaptă în cuptor pe lemne, cu cenușă. (Lastocika)

25. Zefir in ciocolată. (Laura)

26. Amintirea zilele de primăvară, cu miros de pământ proaspat săpat, iarba crudă - era încununată de mânile calde ale bunicii așezând un lighean de BOSUMFLATE pe masa. Bosumflate cu o cana de campot de vișine, asta e desertul copilariei mele ❤️❤️❤️. (Ilinca Pacuraru)

27. Tort Medovik făcut de mămica și prăjiței (cu untură) făcuți de bunica 💙 (Diana Zamurca)

28. Ghematoghenul classic de la farmacie. (Jesper)

29. Mi-am amintit acum dimineața de untul cu gust de ciocolata!! Nu era mare capodopera culinară, dar țin minte că tare repede se termina atunci când il cumpăram 😄 (Catalina Albu)

30. Pâine cu unt și cu magiun de coacăză neagră. ❤️Tata de obicei, dacă eu vroiam ceva dulce mă alinta înainte de somn, îmi făcea 2 felii de aceste gustoșenie. La fel si “zgusheonka” (lapte condensat) fiartă 😅 important e să o fierb singur, așa acest desert devine și mai dorit. (Cristina Soric)

31. Bomboane făcute manual din zahăr topit pe tigaie. Și dacă mai puneai și niște nuci, în genere parea “delicates” 😁 (Cristinne Vascan)

32. Cacao cu zahar :D (Mihaela Sirbu)

33. Ciocolata Cip-cirip de la Franzeluța 😍 (Victoria Climenco)

34. Вафельный тортик со сгущенкой и пирожное картошка (Валерия)

35. Halva, unt de ciocolata și şerbet, zahăr topit în tigaie pe beţişor. (Vitalie)

36. Lista e lungă, cred că aș începe cu tortul «день и ночь», care era făcut practic la fiecare sărbătoare și adoram mirosul de ciocolată cu nuci combinat cu lămâie; sau tortul «птичье молоко», care se făcea la aniversarea unchiului și o așteptam cu nerăbdare. Bomboanele din zahăr ars în formă de cocoș, pe care le făcea vecina din apartament deasupra noastră și servea toți copii din bloc. Sau poate pâinea umedă cu zahăr servită după o alergătură sănătoasă cu copiii cu care prieteneam. Pâinea cu unt de casă și povidlă de prune, într-o seară rece de iarnă cu un ceai negru cu lapte. În clasele primare a fost chifla «картошка» făcută de тётя Nina, vânzătoarea de la cantină, care se vindea în jumătate de oră, dar ea îmi rezerva mereu una. Înghețata “Joc” de altădată ❤️. Iar vara, când căpșunile erau cele mai dulci noi cu bunelu făceam “iaurt” de casă, care consta în a tăia căpșunile din grădină și a le presăra cu câteva linguri de zahăr, iar când se dizolva acesta, noi adăugăm smântână de casă… acesta era cel mai gustos iaurt ❤️. (Diana Rusov)

37. "Mergele" de ciocolată de la Bucuria. (Laura)

38. Гематоген. (kri_kri_paris)

39. Guma de mestecat moldovenească de 15 copeici, parcă îi simt și acum mirosul... Bastonașele (care erau cu ștampilă "semidulci"), prajitura "Kartoshka" servită la cafeneaua "Povestea", eclerele și bomboanele "kis-kis". (Corina Gulea)

40. Pâinea udată cu apă plată și înmuiată în zahăr 😂 și "piersicii" cu "zgusheonka" și "zgusheonka" fără nimic. (Marina Zibliuc)

41. Чернослив в шоколаде от "Букурии"❤️ (Ludmila Buzurnîi)

42. Halva. (Nicolai Vicol)

43. Înghețata “why not”. (personal_jesus)

44. До-ре-ми. (Лена Кириллова)

45. Pâine cu untură de porc, presărată cu zahăr și ceai din măceșe; bomboane mentolate, bomboane barbaris și halva. (Ecaterina Suman)

46. Пироженое "картошка". (Вячеслав Шокин)

47. Торт "Наполеон",который делала мама на каждый мой день рождения,орешки со сгущенкой, все сделанное дома. (Виктория Шокина)

48. Mai pe scurt! Biscuiți cu untură: trandafiri, băieței/plăcinte cu dovleac, vărzari, ÎNVÂRTITĂ CU MIEZ DE NUCĂ ȘI HALVA, compot din vișine și zmeură, pâine cu unt și dulceață de prune (miez de nucă adăugat)/ dulceață de zmeură (nu fiartă)/ CUȘMA LUI GUGUȚĂ/ căpșune din grădină cu zahăr/ bomboane: masca, chiț chiț, Do Re Mi!/ prăjitură cu vișină și miez de nucă (OMG)/ “tocmaji”proaspeți cu lapte”!!!!! Mâine la sigur mă alint eu cu ceva! 😅 (Eugenia)

49. Ромовая баба. (I.K)

50. Secretul pâinii cu zahăr era să înmoi pâinea în căldarea adusă de la fântână, în așa fel încât în căldare să nu rămână firimituri de la pâine. Pentru asta trebuia să știi care este timing-ul perfect. Pâine era de casă, coaptă în cuptor, părțile cu coajă erau cele mai gustoase 😄 (Catalina Albu)

51. Bunica mea era horistă la biserică, așa că eu am mers la toate praznicele posibile. De asta desertul meu preferat era baba albă, cu stafide. (Victoria Condrat)

52. 🍭Zahar topit în tigaie. 🙂Biscuiți de post preparați cu borș acru ,fără forme din comerț, foloseam mașină de tocat carne. (Nika)

53. Baba neagră - indiscutabil! De asemenea chiseliță din prune verzi, și un fel de miez de floarea soarelui prăjit cu zahăr. (Dana Belicov)

54. Murăturile❤️ (Sabina Cerbu)

55. Nu știu ce fenomen reprezentau exact, dar mergând prin pădure după ciuperci, buneii îmi găseau un fel de țurțuri galbeni și dulci, formați pe arțari cred, care erau cea mai dulce recompensă. De atunci nu am mai mâncat 🍯 (Daniela David)

56. Pâine cu apă presărată cu zahăr. Plăcinte cu sfeclă. Grâu fiert cu mac și nucă. Turte cu mac frecat în marcoteț. Jeleu în straturi din compot și lapte. (Olesea Sima)

57. Pâine cu zahăr, zahăr topit pe tigaie, cu miez de nucă 🙂 (Diana Manoli)

58. Chiseli din vișină în farfurii, care se răceau pe fereastră, decorate cu vișine din compot și pâine cu unt și povidlă din prune ❤️ (Lida Dali)

59. Бутерброды с красной рыбкой и красной икрой на праздник. Домашние вафли. Мамин компот из вишни и клубники. (Татьяна Волошина)

60. Noi rupeam "pepenii" mari lăsați de bunica pe curpăn pentru sămânță...și îi înmuiam în sacul cu zahăr din cămară 😋 Apoi bunica ne cauta cu varga 😅 (Irina Gisca)

61. Конфеты с орехами. (Елена)

62. Коржики, которые делала мама вместо хлеба. До сих пор обожаю их. (Елена Цыбулька)

63. В нашей семье была традиция лепить вареники. Мы вчетвером с утра становились, и начинали лепить вареники - с картошкой, с вишней. С картошкой один из вареников обязательно делали “счастливым” - туда клали черный перец горошек. И когда мы садились ужинать, ели до тех пор, пока не обнаруживался “счастливый вареник”, даже если все были уже сытые. Чаще всего этот вареник попадался мне, и я была очень счастлива, до сих пор вспоминаю эту традицию. (Людмила Демидова)

64. Любимый десерт, лакомство в детстве было безе, взбитое самостоятельно, в специальной такой ручной взбивалке. Я взбивала себе белки с сахаром до “густых пиков”, наполняла кондитерский шприц, и тусовалась по дворам, пила этот божественный нектар. Родители меня не заставляли есть что-то, если я не хотела, поэтому безе было моим основным рационом. Из напитков это был “Дюшес” в зеленой бутылке, мы с сестрой сдавали бутылки, на полученные деньги покупали “Дюшес” снова, и это был круговорот “Дюшеса” в природе, до момента, пока нас не увезли на скорой, потому что мы отравились. Мы могли выпить по 5 бутылок за раз, и даже больше, как алкоголики, которые увеличивают дозу. Кроме “Дюшеса” был еще “Буратино”. (Надя Павлычева)

Anii 2000-2010

1. "Do Re Mi" (Vremere Sofia)

2. Моим любимым лакомством в детстве, как бы смешно это не звучало, определенно была докторская колбаса. Ничто не привлекало меня так сильно, как эта насыщенная и вкусная колбаска. В какой-то момент она стала ассоциироваться с бабушкой, ведь когда я приезжала к ней в гости, она постоянно ее покупала. (Кио, Tik Tok:@wghkiriklk)

3. Хлопья с молоком (Арина Попова)

4. Халва (Андрей Пырлицан)

5. Я просто обожала пирожные с заварным кремом, которые покупал прадедушка. К сожалению, с тех пор я так и не смогла найти их. Только однажды попробовала что-то подобное у подруги, которая привезла лакомство с Украины. Для меня это навсегда останется вкусом детства. (Ангелина, Inst:@gelearr) 

6. "Золотой Ключик" (Dionys)

7. "Киндер" (Анна)

8. Орешки со сгущёнкой (Кроитор Ярослава)

9. Înghețată (Baciu Elena)

10. Ушки с шоколадом из Nr.1 (Настя)

11. "Toblerone" (Cogîlnicean Andreea)

12. Шоколад (Александрина)

13. Сгущенка (Катя Наку)

14. Блины с Nutella (Мария Филипашку)

15. Вишнёвая булочка (Inst:margohwang6)

16. "Чупа-Чупс" с порошком шипучкой (Daria)

17. Jeleuri (Nicolae Dahnovici)

18. "Frizzy" și biscuiți "Fiona" (Inst:@madalinnaturcanu)

19. Мамалыга с огромным количеством сыра. Ещё любила молозиво, но оказывается это была на самом деле баба нягрэ.(Ирина Лаутари)

20. Zefir (Vicky)

21. Шоколадное мороженое (Милан)

22. Блинчики со сгущёнкой (Davletșina Alisa)

23. Яблочный пирог (Ева Авербух)

24. ,,Lapte de pasăre" (Colța Teoctista)

25. Toate dulciurile de la Bucuria și "Kinder" (Sanda)

26. Bomboane "Toffix" (Dio Brando)

27. Tort "Cuṣma lui Guguță" (Vlada)

28. Мармеладные червячки (Alexandra Nedvoreaghina)

29. Cotletele de la bunica (Daniil)

30. Gume de mestecat (Inst:@yusskkp)

31. Biscuiți cu ciocolată pregătiți de mama (Velenciuc Valeria)

32. Pampasele (Inst:tania.cristea)

33. Înghețata “Eskimo” (Andreia)

Copyright © 2024 Mahala House SRL