Society

Istorii despre cele mai vechi obiecte din casă

Istorii despre cele mai vechi obiecte din casă

1. Probabil, albumele vechi cu fotografii ale bunicii, care e încă o copilă cu ochi negri şi părul şi mai negru, împletit în două cosiţe, ale străbunicilor care-s încă tineri, deşi deja obosiţi de viaţă, ale stră-străbunicilor care mai sunt în viaţă. Ca nişte maşini ale timpului. (Tam Tararam)

2. Un set top și fustă pe care le-am cusut dintr-o stofă pe care bunica a cumpărat-o din Blagoveșcensc, pe vremea când era deportată acolo 🎈 pentru că erau la hotar cu China, aveau acces la multe stofe foarte frumoase și colorate intens, pentru vremea aceea ❤️ (Tania Cerga)

3. Prosop făcut de mama mamei. “Să-l păstrezi că cel mai sfânt! “ cuvintele bunicii mele. Țesut în 1860-1880, maximum (Viorica Jabin)

4. Enciclopedie editată în 1912. Foarte interesantă pentru acele timpuri și chiar și acum o răsfoiesc cu grijă și mult drag. Are paginile groase și miroase a amintiri. (Olya Grosu)

5. Niște cărți din sec XIX și revistă “Punch“ din 1907 (Victor Fala)

6. O carte cu poezii din sec XIX, Câteva cărți poștale din secolul XIX cu Chișinăul. Și o fotografie de a bunicii din Groznîi, de pe vremea când era deportată. (Anneta Dabija)

7. O cusătură în cruciulițe făcuta de bunica, prin 1935 (Mariana Popovici)

8. Păturica în care a fost botezată bunica Lunei (fiica mea). Împletită de strabunica Lunei. Luna doarme în ea în fiecare zi ♥️ Și două broderii făcute de bunica Nata, când era la școală. Una e pe perete. Alta am transformat-o într-o pernă pentru canapea (Nata Moraru)

9. Jurnalul de război al Tătunii (Bunelului)❤️ e cartea de căpătâi și Biblia casei (Rodica Marcinschi)

10. O mașină de cusut “Singer“, de mână (încă nu erau de picior), cumpărată pentru străbunica mea, când ea avea 9-10 ani, cadou de la bunelul ei (a luat-o cu achitare în rate). Străbunica avea talent la cusut. “Singer“ a fost cumpărată cam în 1895. Cu ea au plecat în refugiu, în România, în 1941 și tot cu ea au revenit, când au fost obligați de armata sovietică înapoi în Basarabia, în 1945 (ca și mulți alți basarabeni refugiați). La mașina aceasta de cusut - au învățat să coase apoi 4 generații, inclusiv eu. Lucrează perfect și astăzi. (Constanta Popescu)

11. Poză mică cu bunica și străbunica, 2 portrete de-ale mamei din anii de școală și studenție, și o horboțică croșetată de bunica. Nu am mai deloc obiecte amintire îndrăgite. A trebuit sa le dau mai departe. Cateva din ele au fost: un gavanos mare de lut pentru lactate de la străbunica, decantere pentru vin, un set de 2 cești și farfurioare mov, de-o culoare “lilieșie” tare frumoasă. (Dada Che)

12. Cred că un șal din lână care bunica spunea că a fost al mamei ei, noi îl foloseam ca pătura pe pat…e foarte greu, tot încercam să-mi imaginez cum îl purta străbunica 🙂 (Anisoara Cociu)

13. Covată ,coșolcă, oală, ulcică, lampă, spată ,suveică, ulcior, 12 tăvăli de copt pâine - pe toate le păstrez la loc văzut și primesc plăcere (Tamara Slanina)

14. Un ceainic pentru ceai, din anii 60, fotografia tatei din 61, radio cumpărat în 1957 , un vas de lut din 50, o măsuță din lemn de salcie făcută de tata socrului meu din 1956 (Veronica Damean)

15. О carte religioasă din 1735 aproximativ (Valentina Popa)

16. Fotografie de când aveam câteva luni, 66 de ani în urmă, lângă bordei (Ana Chiosa)

17. O icoană (Liliana Rudnitchii)

18. Am o fotografie din 1930, probabil acolo sunt străbunicii cu fiicele lor, dintre care una este bunica mea! (Lilia Putregai)

19. Covorul de la bunica🙂 are aproximativ 80 de ani (Diana Manolii)

20. Icoană veche dăruită de părinți, la cununie (Maria Nastas)

21. Casa în care locuim e de la străbuni, o icoana de la bunei și una de la părinți. (Nina Gralco)

22. Icoana Maicii Domnului (Lena Levinta)

23. Un suport pentru candelă (Maria Cirlan)

24. Icoana rămasă de la părinți (Veaceslav Mosor)

25. Soacra mi-a dat o cratiță, care o avea de la mama sa, cred are peste 100 de ani. E foarte mare. (Adriana Rotaru)

26. Un “Samovar“, care are vreo 200 de an. Este în stare bunã, și încã unul, dar acela e crăpat. Are, la fel, foarte muți ani. (Angela Bilba)

27. O icoană (Ana Mocan)

Copyright © 2024 Mahala House SRL