School

Prima zi de școală

Prima zi de școală

1. Eu țin minte foarte bine prima zi de școală în clasa întâi. Pe drum, spre portiță, tata a zis să ne oprim, să ne facă o poză. Locuiam noi exact pe locul, unde acum stă casa Radioului. Trebuie să spun, că tata era mare amator de foto și mă lua și pe mine să facem fotografii în camera de baie, la întuneric, cu felinarul roșu aprins…eh, era un miracol să vezi cum apar oameni pe hârtia care plutea în lichidul fotografic… În poza primei mele zile de școală arăt cam speriată, e adevărat… aveam emoții, ce să mai vorbim, mă duceam într-o lume necunoscută… Era anul 1974… (Galina Roșca)

2. Clasele primare la „Eliade” erau temporar în incinta liceului „Spiru Haret”, mămica unui coleg ne-a dus cu mașina pe de-a dreptul, pe contrasens în vale pe Bănulescu Bodoni 😅 (Ileana)

3. Din primul 1 septembrie îmi amintesc doar drumul spre casă, cum pășeam cu pantofiorii roșii cu cinci buline metalice în vârf (pe atunci nu existau strasuri) pe sub un alun mare și bătrân. Am găsit o legătură de trei alune căzută pe jos, pe care am ridicat-o, gândindu-mă că e ca în povestea aia, cu cenușăreasa, care poate să primească în dar, doar niște alune de la tatăl ei, care se adeveresc a fi magice. (Irina Brumă)

4. După careul de la primul meu 1 septembrie, în învălmășeala imensă de copii din curtea școlii am simțit mâna tatălui pe mine. Nici nu știam că era și el acolo, venisem doar cu mama. Când am întrebat cum a putut să mă găsească printre atâția copii, a zis ca a căutat fetița cu cele mai frumoase banturi. Și eu chiar aveam banturi frumoase. Școala nu a fost o experiență plăcută, dar sentimentul, că cineva drag e mereu alături să te găsească și să te ridice sus, nu a dispărut niciodată… (Lida)

5. 1 septembrie, primul an școlar, emoții nemaipomenite! În sfârșit am devenit matură. Am să merg la școală singură, neînsoțită de părinți. Eu în uniforma școlară cu cea mai frumoasă pestelcă alba, cea mai înaltă din clasă, cu cel mai mare buchet de gladiole, așa și a rămas imprimat acest moment în poze. Ca după asta, să urăsc uniforma ceea din stofă de calitate proastă, care mă înghimpa de muream. (Gabriela)

6. În ’86, pe 31 august a fost un cutremur sănătos și pe 1 septembrie nimeni nu a mers la școală (Gabriel)

7. Mie 1 septembrie, cel mai mult, mi se asociază cu acele careuri, unde trebuia să stai vreo jumătate de oră și să tot aștepți, hai poate începe odată „performance – ul” … Și durau careurile aproape 2 ore de plictis turbat. Iar după ce ne dădeau cărțile, mereu cam jerpelite, eram cea mai fericită, ca în sfârșit, merg acasă. Și chiar dacă ziua începea cu emoții mari, plictisul de la careu reușea să le omoare imediat, profa ne băga în acele rânduri desenate și care trebuiau neapărat respectate… (Victoria Prunici)

8. 1 septembrie 1989 – prima zi de școală. Eram tare emoționată. Am mers la școală în ie, cu busuioc, cu mama și cu păpușa mea Dana 🙂 . (Cris)

9. În prima zi de școală am primit numele Geta. Învățătoarea mi-a zis că „Gigilica”, cum mi se spunea la grădiniță, nu prea mă reprezintă și a zis că o să mă numească Geta. Aveam uniformă cafenie, cu şorț alb și două banturi albe, mai mari decât capul meu atunci. Era și o poză cu banturile alea pe undeva. Dar numele – atunci am primit numele. (Geta Rasciuc)

10. 1 septembrie era despre nou, proaspăt, neînceput. Despre revederea colegilor, profesorilor. Și despre stat în picioare, în soare, câteva ore, pâna adulții se săturau de monologuri plictisitoare, chipurile dedicate copiilor. Și era așa o tristețe adâncă că vacanța s-a terminat… Dar totuși era o sărbătoare pentru mine. (Tam Tararam)

11. Первый школьный день помню так себе – помню огромный букет цветов, нарядный сарафан поверх рубашки (мама шила, это была середина 90-х, наши мамы изгалялись как могли). Помню, что моя первая учительница была очень неприятной особой, кажется, ее звали Тамара Сергеевна. В итоге у нас не заладилось – ни с ней, ни с той школой. В итоге через года два мама перевела меня в другую школу. Мотивация заслуживает особого внимания – в школе зимой не топили, и в ручках мерзла паста (напоминаю, это 90-е, север Молдовы). А новая школа была поменьше, там в классах были печки. Школы, которую я закончила, уже лет 10 как нет. Теперь просто стоит и ветшает небольшое двухэтажное здание на пригорке. Но я помню. Помню как мы не учились в мороз. Помню, как прогуливали физкультуру, помню наши дутые пуховики кислотных цветов и вельветовые клёши. (Ekaterina)

12. Pentru mine 1 Septembrie este despre haine noi. Ultimele zile ale lui august erau dedicate shopping-ului la piața Calea Basarabiei, apoi așteptam 1 Septembrie, ca să îmbrac toate hainele cumpărate. Dimineața primei zile de școală era despre răcoare, pixuri și caiete noi în rucsac și senzația bluzei de poliester pe piele. (Natalia)

13. Țin minte doar emoțiile. Mă simțeam tare matură și independentă. Mai ales că mama a plecat la lucru în timpul careului și m-am dus singură acasă. Sala de clasă, în schimb, era tare mare, dar luminoasă. (Veronica)

14. 1 Septembrie e despre cum mama îmi pregătea traista și eu plecam singurel la școala de peste șes. Nu era zarvă, cumpărat de flori, era o sărbătoare modestă și obișnuită. Nimeni nu mă petrecea la școală. Eram eu și Singurătatea asta universală. Trist nu știu cum. (Dumitru)

15. Mama mi-a cumpărat o rochie albă și pantofi albi. Mi-a rupt din grădină un buchet mare de astre. Fratele mai mare îmi ducea geanta, cel mijlociu – buchetul. Eram atât de fericită! (Ecaterina)

16. Ziua de 1 Septembrie era cea mai frumoasă zi din copilăria mea. În această unică zi eu eram regina școlii pentru că bunelul meu era directorul (chiar și când nu mai era director) acesteia și, ca urmare, una dintre cele mai respectate figuri. El era mare, era înalt și cu el eram mare și cea mai înaltă și eu. În această zi minunată eu eram cea mai fericită pentru că bunica mea îmi permitea să fac parte din clasa ei de elevi. Elevi „mari” și cu care mă credeam și eu mai „mare”. În această zi de poveste, eu puteam să urc pe umărul unui absolvent și să sun pentru ei, o ultimă dată, Clopoțelul! Pentru absolvenți ultima, pentru noi, pitici, prima! Atâta emoție si atâta inocență întrun clinchet de Clopoțel! Așa suna Viitorul!!! (Vera Gajiu)

Copyright © 2024 Mahala House SRL