School

Istorii despre acceptarea propriului corp

Istorii despre acceptarea propriului corp

1. Eu am înțeles că nu arăt cum trebuie, odată cu Barbie și primele apariții ale revistelor glam rusești, prin 90. Adolescență-n floare. Tare nu-mi iubeam nasul. Apoi la literatura rusă văzusem o pictură cu Ahmatova din profil și brusc mi-am schimbat preferințele literare. De atunci, orice publicitate de rinoplastică cu mesajul - schimbăm nasul, dar lăsăm personalitatea, mă distrează și mă face să cred într-n complot al nasurilor! (Natalia Gârbu)

2. Când aveam sâni în adolescență dar eram băiețoasă și ma credeam prietena băieților, și de atunci m-am obișnuit să umblu aplecată și gheboasă. Acum, la aproape 30 de ani, nici nu-mi iubesc, nici nu-mi urăsc corpul, îl îmbrac cum îmi pare mie că arată drăguț, și gata povestea cu corpul. Am alte probleme de rezolvat. (Anastasia Șendrea)

3. Profilul, bărbia care e cumva îngustă. Prea slabă. A, și dantura proastă - asta o s-o port cu mine toată viața. Mare noroc de soră am avut și de prietenele ei. Ele îmi spuneau ca semăn cu Audrey Hepburn, ș-ap cu Amelie, asta ridică samooțenka de pe lenoleum. (Catalina Marian)

4. Sunt înaltă. În timp ce mă întrebau rudele de ce nu mă fac model sau măcar să fac baschet, profu' de la orele de Educația Fizică, la început și final de lecție ne aranja într-un rând, toată clasa, la numărătoare. Știți voi, scăriță, de la cel mai înalt la cel mai josuț. La noi mai întâi erau băieții și imediat începea rândul fetelor. Am stat în acest rând frustrant, lângă cel mai josuț băiat (deci efectiv era sub sânii mei), până în clasa a 9-a când am fugit la liceu. Velican feeling impus din școală. Cu timpul am înțeles eu multe și am scăpat de complexe iar acum sunt femeie fericită măritată cu bărbatul meu ighealinâi care e mai josuț decât mine. (Iris Crețu)

5. Eu am “thigh gap” și din adolescență mi se tot spunea că-s crăcănată... nu sufeream, eu credeam ca am picioare normale, dar oricum am decis să nu port fuste/ rochii scurte etc. Doar când am ajuns în Italia la studii, la 24 ani, am “riscat” să îmi cumpăr șortiși scurți... i-am purtat și am primit tare multe bella, bella :)) și am zis că moldovenii nu se pricep la picioare. Chiar și acum, în Chișinău, dacă port ceva scurt, se găsesc bărbați în toată firea să comenteze cu oftat “chiar crăcănată!”. Și desigur nasul! Pe la 17-21 ani mă tot gândeam că îmi voi face cândva operație plastică, apoi cumva cineva mi-a zis ca dacă faci o dată, trebuie regulat să faci, la fiecare 2-3 ani, pentru că organismul are tendința să se întoarcă la forma inițială. M-am gândit că nu e bună treaba și am zis că las nasul așa cum este... tot în Italia am văzut femei cu nasuri pe lângă care al meu părea mic și mai sunt - sâni de diferite dimensiuni, dar în același timp parcă arată bine... abdomenul care aș vrea să fie super tras, dar tot nu îmi reușește etc. Nu cred ca vreodată mi-am urât corpul, am crescut cu “mantra” - important să fie sănătos! Dar eram și sunt conștientă de toate “imperfecțiunile” (thigh gap nu o consider imperfecțiune) pe care nu vreau să le văd în poze :)) în rest, omul în viața reală e perceput altfel decât în instantanee. (Arina Crețu)

6. În clasele primare, deși eram cu un an mai mică decât alți copii, eram mai înaltă, mai pufoșică. Mama își făcea griji, prin clasa a 8-a sau a 9-a a încercat să-mi găsească soluție să nu mă îngraș prea tare. Despre sine - femeie de 174 cm - zicea că e dîldă, admira femeile mici, petite, chiar și pe cele mai rotunjoare. Am crescut de 180 cm, cu o mare problemă de imagine a corpului. Mulți ani m-am războit cu el, fără să înving vreodată - corpul e mai înțelept decât mintea de femeie în creștere. Abia de curând, la aproape 40, simt că poate fi puternic, că vrea să fie activ, iar statura e puterea mea. Mama n-a știut altfel, înțelege că a greșit atunci, eu am iertat-o. Acuma nu mă mai comentează, iar eu o am grijă să nu-i permit să vorbească urât despre sine. (Lucia Aprodu)

7. Eu am crescut în înălțime foarte repede. În clasa 5-a deja eram cu un cap mai înaltă ca toți colegii și colegele. Din acest motiv eram așezată, contrar voiei mele, în ultimă bancă. Să nu încurc vizibilității. Asta m-a făcut să-mi urăsc înălțimea și să stau gheboasa voit. Vroiam să opresc creșterea. Aaaand.. am reușit. Nu am mai crescut deloc din clasa 6-a - 172cm. Dar acum - masaj, exerciții, gânduri 'spatele drept' - luptăm. Mai era faza că mama când era la școală era dezmierdată 'jîraf, șvabra, dîlda' și tare nu vroiam să se repete istoria. Uneori sunt curioasă ce înălțime era să am dacă nu opream creșterea. Mama are 176 și tata peste 180. (Constanța Dohotaru)

8. Când mă puneau ultima sau penultima în rând la educația fizică fiind josuță (Nu înțeleg de ce trebuiau să ne pună în ordine crescătoare!). Apoi - evident - când alte fete cumpărau sutien mărimea zero înaintea mea. Pe urmă deam toate restul - picioare nu lungi, nas prea mare, gât nu lung - erau anii mega populari cu 90-60-90 și nasul lui Nicole Kidman. Acum mi-o venit mintea la cap și parcă tot e ok. (Vlada Ciobanu)

9. Țin minte că eram adolescentă, vreo 14-15, eram slabă, mă uitam în oglindă și mă vedeam grasă, și-i ziceam mămicăi ca trebuie să slăbesc, că sunt extrem de grasă, iar ea-mi zicea ca am un corp normal și sunt bine așa, ceva de genul. (Victoria Prunici)

10. Eu mereu când eram mică strângeam bani ca să-mi fac operație la nas, mama îmi spunea că am nasul mare și navreadli o să mă ia cineva. Apoi perioada coșurilor a fost mare chin și necaz - un milion de cosuri apărute peste noapte. Dadeam cu orice să scap de ele - inclusiv cu pudră Chanel sau Dior a mamei cu care se dădea doar cand mergea la teatru, acum deja de mulți mulți ani sunt ok cu tot ce am. Dacă ar exista magie mi-aș lungi un pic picioarele. Și clar ca minus 5 kile nu ar strica, dar prea tare îmi place să mănânc. (Dana Belicov)

11. Încă din adolescență timpurie am început să am complexe legate de corpul meu, de pielea mea, de păr dorit și nedorit, de unghii... Mi se băga de peste tot ideea în cap, că trebuie să fiu perfectă și că sunt foarte urâtă. Până și tatăl meu, pe care-l vedeam din an în Paști, căci avea deja o alta familie, mai bună, mai frumoasă, una care îi merita atenția și iubirea, a făcut un comentariu la vederea pantalonilor mulați, ce le cumparasem pentru dansuri ("losinî" - erau foarte la moda atunci; ai mei erau de un verde electric). A spus: "Pentru așa pantaloni femeile trebuie să aibă picioare perfect drepte". Vorbea la modul general, probabil, dar eu încă mulți ani ma credeam cu picioare strâmbe. Uite-așa! Abia pe la 17-18 ani, când am ajuns într-o țară străină și-am început să primesc multă atenție și complimente de la cei din jur, am început să realizez, că totuși am și ceva frumos pe-acolo, în sumedenia asta de carne și oase. Pe alocuri am inceput chiar să mă plac. Acum, la 37 de ani, privesc cu mai multă detașare toată treaba asta, nu mai tind cu disperare să mă aliniez la niște șabloane, la niște standarde de frumusețe, impuse de alții. Sunt și lucruri, care poate aș schimba la mine, dacă n-ar fi greu sau imposibil, dar totuși, per total, am învățat să mă și iubesc și să-mi apreciez corpul și posibilitățile, pe care mi le oferă. Pot să iubesc, să respir, să alerg, să dansez, să gândesc, să simt gusturi minunate și plăceri deosebite, să văd frumosul, să zbor cu bicicleta, să mângâi, să miros, sa ascult muzică, să citesc, să fac fel și fel de lucruri, care n-ar fi posibile fără corpul acesta, așa de perfect de imperfect. Sunt mulțumită că îl am. Și sunt conștientă, că el e o întâmplare foarte puțin probabilă a Universului și totuși iată, există, exist! (Tam Tararam)

12. О, это про меня и нос! Иногда меня дразнили Катя Курносова))) Только после 30 я успокоилась и поняла, что он очень даже интересный. А еще вечная проблема как сделать кудряшки своим абсолютно прямым волосам, ну и самой отрезать челку лет в 7-8 это классика. (Katiusha Kurmaeva)

13. La școală, deam adolescentă, mereu am fost lungă și slaba și asta mi-a mâncat zilele (ia proastă!!!) când mă duceam la discotecă la școală, îmbrăcam multe perechi de retuji sub ștrampi ca să par mai grasă, și evident retuji de lână sub blugi ca sa fiu mai grasă :)))) mereu îmi părea ca am ochii prea mari și, cred că de la toate împreună și eram mai bună prietenă cu baieții decât cu fetele, acolo nu era concurență :)))) eu eram cel mai frumos băiat :))))) slava bogu multe au trecut, dar “problema” cu “înălțimea” și acum uneori ma deranjeaza oleacă. (Postovan Postovan)

14. Я ВСЕГДА считала себя полной. Хотя смотрю на юношеские фото и понимаю, что была дрыщом. И на удивление, сейчас, когда у меня лишний вес, я любима собой и любимыми мной как никогда 😉*все эти штуки навязаны окружающими нас людьми и типа стандартами красоты. Хотя, по факту - красота в глазах смотрящего. Так что если кому что не нравится - пусть их протрет. Конечно, главное, при всем прочем, здоровье. Если человечку некомфортно в его весе, тяжело и тд, то надо принимать меры. Но в постели, на велике и теннисном корте я чуствую себя богиней. Остальное поправимо с помощью смены одежды и "благожелателей". (Elena Culic)

15. Că eram prea slabă, că trebuia să îmbrac haine mai largi, că am picioare prea lungi și slabe și toți pantalonii erau scurți 🙂 dacă mama mă ghiftuia cu vitamine să mă îngraș, tata îmi spunea că sunt cea mai frumoasă. (Sabina Cerbu)

16. Oooo, eu eram prin clasa opta cu cupa 4/D, la nici 1,60m🤦.

17. Eu eram "pațankă" și aiși hop - băieții mă priveau .... acu înțeleg cum... da atunci dădeam bătaie. Devenisem străină pru "banda" mea și nici cu fetele nu aveam ce discuta. Era mare jale. Uram țîtele mari și "neascultătoare"! Purtam haine cu 2mărimi mai mari - pru camuflare. Ideea fix - le tai si din una fac 2😂. Pînă am dat de sutienul perfect pru "fetele" mele și atunci am început a prețui "ochii mei mari". Acu dupa 2 copii (4ani de alaptare) mi-i dor de ele, din doi harbujei fermi am rămas cu 2 avocado. (Diana Brașoveanu)

18. Ooooo nasul asta îi temă dureroasă, mie tata mereu îmi zicea: tu când ieși după un colț, iese nasul și după 3 minute tu (asta pentru că e lung). Și când mă uit în oglindă, din "en face" parcă îi nicivo așa, dar când mă uit din profil… (Maria Gurghis)

19. Eu prin clasa I-a mă simțeam prințesă, dansam pe melodii imaginare în fața colegilor, din păpușică nu mă scoteau. :))) Apoi am crescut și s-o'nceput: ai capul mare, nasul turtit ca o plăcintă, nu te primim în grupul de dans că ești mai înaltă decât toți băieții și nu ții ritmul la hore, de aici gheboasă și cu trupul de lemn, că mi se pare că toată lumea râde când mă vede dansând. Acum bine, mulțumesc. (Diana Mihuta)

20. Iaca problema cu nasul o aveam și eu în adolescență...o mai apărut una mai târziu..la maturitate.. Sâni mici… dar cu timpul(asta după ce m-am măritat pe la vreo 21 de ani) am realizat că asta vopshe nu-s probleme, lumea prin Africa moare de sete și foame, da eu aici mă jelui de nas și sâni… deam cum m-o facut mati priroda așa o sa rămân și îmi place cum arăt… (Olga Boran Arcuș)

21. Eu nu știam că nu îmi iubesc corpul până când primul meu partener mi-a zis “eu iubesc fiecare bucățică din tine”. Am umblat confuză și rușinată de atunci, pentru că eu nu simțeam la fel. Mi-a luat oleacă de vreme vreo 13 ani )))) dar da, e un proces. (Veronica Țurcanu)

22. Eu pe la 14 ani am descoperit că fața mea și simetria nu sunt chiar sinonime și de atunci ani la rând nu mi-am strâns părul, să nu se observe cumva. Mai erau multe lucruri care erau imperfecte pentru mine - părul ondulat cât nu l-aș îndrepta, mai ales dacă mai ploua un pic, ideea sa nu se vada nici un păr pe picior sau subraț și lipsa ritmului. Acceptarea corpului meu nu a fost pentru mine un moment, mai degraba un proces care a început pe la 20 de ani și continuă 🙂 Cel mai recent a fost anul acesta când am mers la plajă cu picioare neepilate vreo 2 luni și 50 de mușcături de fluturi de nisip. Și tot ok, plaja m-a acceptat. (Anastasia Pociumban)

23. Nu îmi plăcea nasul meu. Ce prostie. Am toate personalitatea mea băgată în nasul acesta și el nu-mi plăcea. Acum îmi place. Și corpul meu îmi place acum, după ce am născut și l-am umplut de cicatrici (unele mai mici altele mai mari) am început să îl iubesc așa cu toate “liniuțele” desenate pe el. El ca o hartă acum. (Anastasia Taburceanu)

24. La 12 ani băieți din clasă mă porecleau urât , pentru forma bărbiei, la 14 mi-am pus aparat dentar, pina la vreo 18 numai leneșii bădărani nu făceau glume pe seama mea. Într-o dimineață vreo 10 ani in urmă mă oprisem la o terasă să beau un capucino, alaturi de mine stăteau 2 fete (absolut identice ) nu erau surori. Forma buzelor era ajustată până la "trend" , genele cu extensii exagerate, bronzul ... Lipsite, în goana neacceptării de sine de personalitate, individualitate. In acea zi m-am luminat , toată lumea cu care interacționam cam de fiecare dată zicea că îi este cunoscută fața mea, m-am învățat să ironizez că "așa-i mutra mea memorabilă" , imperfectă. (La 12 ani băieți din clasă mă porecleau urât , pentru forma bărbiei, la 14 mi-am pus aparat dentar, pina la vreo 18 numai leneșii bădărani nu făceau glume pe seama mea. Într-o dimineață vreo 10 ani in urmă mă oprisem la o terasă să beau un capucino, alaturi de mine stăteau 2 fete (absolut identice ) nu erau surori. Forma buzelor era ajustată până la "trend" , genele cu extensii exagerate, bronzul ... Lipsite, în goana neacceptării de sine de personalitate, individualitate. În acea zi m-am luminat, toată lumea cu care interacționam cam de fiecare dată zicea că îi este cunoscută fața mea, m-am învățat să ironizez că "așa-i mutra mea memorabilă" , imperfectă. (La 12 ani băieți din clasă mă porecleau urât, pentru forma bărbiei, la 14 mi-am pus aparat dentar, pînă la vreo 18 numai leneșii bădărani nu făceau glume pe seama mea. Într-o dimineață vreo 10 ani în urmă mă oprisem la o terasă să beau un capucino, alături de mine stăteau 2 fete (absolut identice) nu erau surori. Forma buzelor era ajustată până la "trend" , genele cu extensii exagerate, bronzul ... Lipsite, în goana neacceptării de sine de personalitate, individualitate. În acea zi m-am iluminat, toată lumea cu care interacționam cam de fiecare dată zicea că îi este cunoscută fața mea, m-am învățat să ironizez că "așa-i mutra mea memorabilă", imperfectă. (Olesea Hrustovschi)

25. De la degete prea lungi, ochi prea mari, nas prea nu știu cum, prea slabă, prea altfel, prea, prea...o dus la accese de isterie, prag de anorexie și neacceptare continuă de sine. Coșmarul a durat mult. Mulți ani. Amu’ tot normal. Corpu’ e un templu. Tre’ de predat asta în școli. (Felicia Plamadeala)

Copyright © 2025 Mahala House SRL