Dear places

Legende, mituri și povești din localități

Legende, mituri și povești din localități

1. Sub satul meu, există o catacombă imensă, încă de pe vremea turcilor, găsiți detalii în cartea “Biserica Albă” de Ion Druță. Oamenii care lucrau pe deal, au găsit un vas mare cu multe monede de aur și se spune că în acea catacombă sunt foarte multe vase cu monede de aur. Urmează să facem săpături cu un grup de elevi și profesorul de istorie.(Inst:@madalinnaturcanu)

2. Есть миф о том, что между Сороками и украинским берегом, под Днестром, есть подземный тоннель. (Екатерина Постолатий)

3. În orașul Strășeni, prin 90 era un mit, precum bustul lui Ștefan cel Mare era făcut din statuia lui Lenin. Care era, la rândul ei argintie, iar Lenin chel și la costum. Se zvonea că Lenin a fost vopsit în auriu, i s-a adăugat mustăți, barbă și coroană și a devenit Ștefan. Mit desigur, dar taaare metaforic. (Natalia Gârbu)

4. В детстве я жила в большом многоквартирном и интернациональном доме- соседи разных национальностей - молдаване, евреи, русские, гагаузы,украинцы дружили, каждый угощал детвору своим традиционным национальным блюдом- в детстве в гостях у подружек я впервые попробовала мацу, мамалыгу и пахлаву, а ко мне друзья бегали полакомиться пирожками, которые пекла бабушка...и когда мы , малышня, собирались у кого то в гостях, нас не только кормили чем то вкусным, но и обязательно рассказывали что то интересное. (Виктория Шокина)

5. Se spunea că într-o casă părăsită din centrul satului trăiește o vrăjitoare și cine intră în casa ceea nu se întoarce. Toți copii se temeau, chiar și unii adulți, unii chiar spuneau că au văzut-o cum se uită pe fereastră. Dar cu vârsta toți am înțeles că erau niște minciuni și zvonuri.(Andreia)

6. Если и были такие, то уже не помню. Кроме, разве что, историй про бомжей в подвале. (Дмитрий)

7. В одном селе нашего района, была пара у которых то село было имением, и они там жили, в какой то момент мужчину позвали на войну, где он погиб смертью храбрых, а его жена когда узнала что муж погиб, находилась на прогулке, и после слов о смерти мужа заплакала горькими слезами, и в том месте с тех пор появился родник. (I.K)

8. Este o poveste despre un izvor pe un deal din localitatea mea, și se numește Izvorul Turcului. Este o mică legendă precum că când era războiul dintre turci și ruși pe acel deal a venit un turc și gen a săpat și a găsit în acel loc apă. A băut acea apă și a plecat mai departe în drumul său. (Daria)

9. În satul meu natal - Semeni or.Ungheni. După legendă, se spune că la malul Prut s-a prăbușit un tanc și el nu a mai fost găsit , avem și un loc istoric cu denumirea de Zamca, care se mai zice: ,,Masa turcilor" aici a fost săpat un șanț în formă de cerc în care s-au întâlnit Dimitrie Cantemir cu Petru I.(Dio Brando)

10. У нас в городе есть "Городское озеро" и там всегда был парень, который бесконечно крутился вокруг своей оси, изображая "бибикание" автомобиля. Нам рассказали страшную историю о том, как его сбили машиной и с тех пор он не может остановиться, повторяя один и тот же звук. Этой глупой легендой нас заставили боятся парня. На самом деле он был абсолютно безобидным и ни разу никого не тронул. Он просто хотел ездить и сигналить. (Марина)

11. Satul în care locuiam era unul foarte mare. Mulți locuitori printre care mulți erau aceia care au fost la război. Îmi place să mă duc la casa unde a locuit unul dintre persoanele care a fost la război. Mi-e mereu foarte interesant. (Velenciuc Valeria)

12. Так как моё детство пришлось на 90-е годы прошлого века, практически все легенды и мифы касались того, где, кто, с кем и когда был на разборках. И чем в итоге эти разборки заканчивались. По прошествии лет, огромная доля подобных рассказов оказалась либо невероятно приукрашенной, либо просто неправдой. (Всеволод Волков)

13. Всегда хотела такие узнать... но были только странные названия каких-то мест... например "пьяный угол" ))). Сейчас живу в месте бывшего гетто. очень хотела бы подробнее знать о нем. (Татьяна Волошина)

14. În copilărie trăiam la Telecentru, și împreună cu alți copii, explorând împrejurimile, am găsit o casă misterioasă pe str. Cupcea care s-a întipărit în memorie. Acea casă arăta ca un portal în altă lume, supranaturală... A aparținut unui sculptor de care vorbea lumea că nu e în "apele sale", îl chema Gheorghe Bonza. Curtea mică, îngrădită cu un gard scund și casa pe exterior era plină de sculpturi, basoreliefuri și altoreliefuri, foarte viu colorate reprezentând diferite personaje din povești și mituri. Era pe de-a dreptul frumoasă și mistică, pentru că de acolo te priveau ochi și fețe fiecare cu caracterului său... O casă care demult nu mai există cu părere de rău, o adevărată bijuterie, deși, recunosc că te băga în sperieți. Nu o voi uita niciodată! (Corina Gulea)

15. Oooo, se zvonea ca sunt prin zona Râșcani, intrării în catacombele de sub oraș)) țin minte ca la fel erau istorioare despre zona de după Circ, unde sunt case noi acum, ca sunt construite pe locul unui cimitir vechi străvechi, sau se vorbea că prin zona de case private, de după UTM, de pe strada Studenților, erau îngropate rămășițe de animale, care fuseseră bolnave de сибирская язва, mai pe scurt, unele istorioare s-au adeverit, unele nu, dar aveam cu ce să ne speriem unii pe alții în serile de vară. (Alina Flame)

16. Spre exemplu, în Dubăsari era o legendă despre o femeie ce bântuie la o fântână părăsită, ce era fix lângă casa bunicilor mei. Foarte înfricoșător noaptea…(Vremere Sofia)

17. Не знаю, можно ли это считать легендой. Но говорили, что Каларашская улица ниже Еврейского кладбища это тоже часть данного места, и дома стоят на могилах. Меня это в свое время напугало, ведь я жила на этой улице, но моя мама показала мне документацию где доказывалось, что на этой территории никогда не было кладбища, разве что динозавров. (Ангелина) 

18. Au existat mai multe istorii ce țin în special, de numele localității de baștină, Cărpineni. Astfel, de mici știam că există o probabilitate, ca numele să se datoreze unei păduri de carpeni care ulterior, a fost defrișată, iar amprentă lăsată a fost satul în sine, care-și păstrează farmecul și tradițiile intacte. (Colța Teoctista)

Copyright © 2024 Mahala House SRL